Talijani gase tvornicu kombajna u Županji, bez posla ostaje 150 ljudi

Bez autora
Oct 23 2024

Talijanski vlasnik hrvatske tvrtke koja proizvodi kombajne, Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje, odlučio je pokrenuti postupak likvidacije te tvrtke, a zaposlenici i sindikat o tome su službeno obaviješteni na sastanku u utorak, kao i da će zadnji dan rada tvornice biti 28. veljače iduće godine.

To je za Forbes Hrvatska potvrdio glavni sindikalni povjerenik Mladen Benković koji kaže da je vlasnik, talijanska SDF grupa, obavijestila da je odlučila potpuno prestati s proizvodnjom kombajna. Prethodni pokušaji prodaje tvrtke nisu urodili plodom, kaže, iako je bilo interesenata te je jedna kineska kompanija obavila i dubinsko snimanje.

„Dobili smo likvidacijski plan, a s prvim otkazima će se krenuti već u studenome. Rečeno je da će biti poštovana sva prava radnika iz Kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine od 896 eura po godini staža“, rekao nam je Benković. Većina zaposlenih, njih 60-65 posto, su inače na minimalnoj plaći.

Direktor Damir Kobaš i još tri člana uprave su, kako nam je rekao Benković, već ranije „dali otkaze i otišli“, pa je to zadnjih dana uznemirilo radnike jer nisu znali što im se sprema.

„Znali su sve, a nisu nam rekli“, dodaje. Sada će, uz likvidatora, o završetku poslova u Hrvatskoj voditi računa i Andrea De Gaetano, direktor grupe za proizvodnju i logistiku, dodaje.

Tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice je u prošloj godini, prema podacima s Fine, imala prihod od 44,22 milijuna eura (pad od 6 posto) te je poslovala uz dobit od tri milijuna eura (rast od 45,6 posto), a bilo je oko 250 zaposlenih.

Iako smo kontaktirali SDF Grupu, čije je sjedište u gradu Treviglio na sjeveru Italije, oko gašenja tvornice, ali do zaključenja ovog teksta nismo od njih primili odgovor. Pitali smo ih i da li su točne ranije objavljene informacije u hrvatskim medijima da se proizvodnja kombajna seli u neku drugu zemlju. Prema onome što su predstavnici SDF Grupe rekli na sastanku u Županji u utorak, a prenio nam je sindikalni povjerenik, to nije točno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik